Detoxifierea organismului

Acizii şi produsele de degradare sunt responsabili pentru numeroase afecţiuni şi probleme - chiar până la infarct. În saună, pe parcursul procesului de transpirare, acizii, reziduurile şi alte substanţe nocive se degradează şi se elimină.

Acizii ne îmbolnăvesc

Acizii se formează din cauza grăsimilor, zahărului, amfitaminelor, cărnurilor roşii, stresului şi lipsei de mişcare. Efectul: oasele noastre devin inflexibile, rigide. Vasele sangvine se rigidizează şi devin fragile. De exemplu, dacă creşte nivelul acidului uric în sânge se formează cristale de acid uric, care distrug cartilagiile articulaţiilor şi în final articulaţiile. Afecţiunile cauzate de acizi sunt: leziunea discului intervertebral, artroza, osteoporoza, reumatismul inghinal şi arterioscleroza. Efectele dăunătoare ale acestora sunt, printre altele: hipertensiunea arterială, infarctul, accidentele vasculare cerebrale, depresia şi alopecia.

Trei milioane de glande sudoripare active

Prin transpirare, după trei runde de saună, organismul nostru pierde aproximativ un litru şi jumătate de lichide. Aceasta înseamnă 20% din cantitatea totală de lichide din organismul nostru – este foarte mult! Acest lucru se datorează celor peste trei milioane de glande sudoripare care se află răsfirate pe toată suprafaţa corpului. În urma pierderii lichidelor, sângele se îngroaşă şi pierde din viteza circulatorie. Organismul intră în alertă şi se străduieşte să completeze imediat deficitul de lichide.

În urma unei runde de saună pierdem aproximativ 0,5 l de lichide

Depozit de deşeuri în ţesuturi

Cantitatea de sânge trebuie realimentată, în acest caz fiind de ajutor depozitele de lichide din substanţa intercelulară a ţesuturilor conjunctive. În corpul nostru se găseşte peste tot ţesut conjunctiv. Umple zonele dintre oase şi muşchi, acoperă organele şi menţine elasticitatea pielii. 

Ţesutul conjunctiv constituie depozitul principal pentru lichide şi este responsabil pentru echilibrarea gestionării lichidelor. Ţesutul conjunctiv în formă dizolvată conţine şi substanţe nocive, care provin din metabolism sau se formează pe parcursul degradării celulare: în concluzie el conţine acizi, substanţe reziduale, substanţe dăunătoare din mediul înconjurător, precum şi reziduuri de medicamente.

„Curăţenia mare”

În momentul când ţesutul conjunctiv eliberează lichide, împreună cu acestea se elimină din organism acizii şi toate substanţele nocive. Începe „curăţenia mare” în organism! E suficient să „contribuim” cu mişcare, sport, multe lichide, alimentaţie săracă în acizi, dar transpirarea în saună este eficientă într-un mod cu totul deosebit.

Muşchii întăriţi se relaxează din nou

Muşchii, tendoanele şi ligamentele se întăresc sub efectul acizilor, se instalează spasmele şi în final pot apăsa pe nervi, care este foarte dureros. În saună, din cauza supraîncălzirii, muşchii, tendoanele şi ligamentele sunt atât de relaxate şi moi încât acizii se elimină cu mai mare uşurinţă decât în condiţii normale.

Rinichii lucrează din plin

În trecut se credea că organismul elimină pur şi simplu prin transpiraţie reziduurile nocive. Dar pentru aceasta nu este suficientă cantitatea de transpiraţie. Transpiraţia conţine numai 1% din substanţele care trebuie eliminate, cum ar fi carbamida, acidul uric, amoniacul şi clorura de sodiu, apa fiind în procent de 98%! Cu toate că transpirarea este declanşatorul procesului de purificare în piele şi în ţesuturi, o mare parte din acizi se elimină, de fapt, prin rinichi.

Reumatism

Reumatismul poate avea mai multe cauze, una din ele fiind acidificarea exagerată a muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor. Reumatologii ne sfătuiesc să practicăm sauna în mod sistematic în cazul reumatismului cronic. Aici vorbim de incapacitatea locomotorie şi de problemele care provoacă multe neplăceri (cum ar fi durerile de spate sau de braţe cauzate de munca îndelungată la calculator).
Masaj pentru reumatism
Pentru a îmbunătăţi efectele terapeutice ale saunei în cazul reumatismului cronic, vom efectua un masaj între două runde de saună. În felul acesta se ameliorează spasmele.

Important

Să nu practicăm sauna dacă suferim de artrită sau afecţiuni asemănătoare! Este interzisă practicarea saunei în cazul oricărui tip de reumatism inflamator acut, de exemplu artrita sau poliartrita. Explicaţia constă în faptul că, printre altele, inflamaţia este caracterizată prin „supraîncălzirea” ţesutului – suprafaţa epidermei se înroşeşte şi este fierbinte. Căldura din saună ar înrăutăţi aceste procese inflamatorii. Interdicţia este valabilă şi pentru gută (vezi mai jos).

Gută

Guta este o boală care depinde de predispoziţie. Cei care suferă de această boală au concentraţia crescută de acid uric în sânge, din cauza alimentaţiei bogate în grăsimi şi carne. În timpul practicării saunei, în urma detoxifierii, în sânge ajunge şi acid uric. Consecinţa este formarea cristalelor de acid uric în articulaţii, care pot provoca inflamaţii.

Afecţiunile tractului urinar

Dacă suntem predispuşi la litiază renală sau urică, după saună este necesar să consumăm neapărat lichide suficiente. În aceste cazuri putem bea un pahar cu apă şi înainte de saună. Nu trebuie să renunţăm la saună nici în cazul insuficienţei renale cronice, ba dimpotrivă: în saună acţiunea de detoxifiere a rinichilor se intensifică.

Prin transpiraţie se elimină toate substanţele minerale?

Nicio grijă! Cu toate că prin transpiraţie eliminăm calciu, fosfor, potasiu, magneziu şi clorură de sodiu, cantitatea este atât de mică încât nu constituie un risc din punct de vedere medical. Prin alimentaţie organismul primeşte prea multă sare, care - printre altele - este responsabilă pentru hipertensiunea arterială, deci eliminarea ei este chiar benefică. ,În cazul în care desfăşurăm o activitate sau un sport unde transpirăm mult, cel mai indicat este să consumăm lichide izotonice (vezi pagina 56).

Sauna şi alergiile

În ultimul timp alergiile au câştigat teren În cazul în care suferim de alergie, practicarea saunei în mod sistematic ameliorează simptomele. De exemplu, în cazul rinitei alergice scad crizele de strănut şi iritabilitatea ochilor şi se curăţă căile respiratorii. Sauna poate ajuta şi în cazul alergiei la metale. Deoarece prin transpirarea în saună se elimină metalele grele, după cum au dovedit oamenii de ştiinţă japonezi, transpirarea se utilizează pentru tratarea intoxicaţiilor cu metale grele. Tratamentul se va efectua strict sub supraveghere medicală. Se recomandă apelarea la un medic specialist.

Sauna şi dermatozele

În cazul în care avem probleme de piele, sauna poate fi foarte utilă! Accelerează circulaţia sangvină, intensifică funcţionarea rinichilor, participă la fortificarea sistemului imunitar şi relaxează. Bineînţeles, acest lucru nu înseamnă că ne vindecăm de azi pe mâine. În acest caz sauna trebuie privită ca o terapie în completare. În general, pe lângă saună este necesar un tratament medical.
Neurodermatită
Neurodermatita, această eczemă a pielii care produce mâncărimi severe, se declanşează pe bază de stres. În cazul în care suferim de neurodermatită, sauna va fi foarte relaxantă atât pentru trup cât şi pentru suflet. În momentul când căldura pătrunde adânc în ţesuturile pielii şi muşchiului, se ameliorează spasmele sistemului vascular. Prin alimentarea cu sânge a ţesuturilor, pielea se hidratează şi se ameliorează mâncărimile.
Psoriazis
Sauna are efect pozitiv asupra psoriazisului. În timpul saunei se decijesc solzii de piele de pe suprafaţa epidermei. Prin creşterea nivelului de cortizon, pentru scurt timp este împiedicată inflamaţia.

Important

Inflamaţiile acute nu permit practicarea saunei 

 Nu este permisă practicarea saunei în niciun stadiu al inflamaţiilor, indiferent dacă este vorba de piele, articulaţii sau muşchi. 
© Toate drepturile rezervate 2016 Ibek Srl.