Cazuri speciale

Sauna în cazuri speciale

„Esenţa constă în simţul măsurii!”, spunea Paracelsus, renumitul medic şi naturalist. Probabil că s-a gândit şi la saună, deoarece efectele sale termice sunt potrivite pentru organismul uman: nu prea intense, dar nici prea slabe. Din aceste considerente sauna poate fi frecventată de oricine, chiar şi de femeile însărcinate, de copii şi vârstnici, cu condiţia ca aceştia să ţină cont de anumite reguli.

Sauna pentru copii

De fapt, copiii nu au prea multe beneficii de la saună. Care copil stă de bunăvoie în semiîntuneric într-o încăpere, ca să transpire? Devine distractiv numai dacă merg împreună cu prietenii, dar nici aşa copiii nu rezistă prea mult în cabina încinsă. Dacă reuşim să-i obişnuim cu sauna, din punct de vedere medical avem numai de câştigat, cu condiţia să colaboreze şi să respecte regulile practicării saunei, la fel cum fac adulţii. Pentru finlandezi sauna reprezintă o parte stabilă şi constantă a stilului de viaţă încă din timpurile străvechi. S-au născut copii în saună! Nu este ceva ieşit din comun în zilele noastre faptul că finlandezii îşi duc sugarii în saună. Prin alte ţări nu se obişnuieşte acest lucru, din cauze igienice. Mai bine se aşteaptă până cei mici sunt deprinşi să meargă singuri la toaletă. Ar fi ideal dacă am putea comunica cu ei, încercând să aflăm ce anume le place cel mai mult în saună şi ce mai puţin.

În Finlanda şi cei mici practică sauna

Scurt şi intens

Copiii sunt mai sensibili la temperaturile extreme decât adulţii; din această cauză este indicat să rămână mai puţin în saună, dar pot sta pe banca de la nivelul superior, să transpire normal. Etapa de răcire este recomandat să fie la fel de scurtă, în felul acesta putând evita supraîncălzirea şi răceala copilului. Acest lucru este valabil mai ales la copiii predispuşi la infecţii.

Atenţie, răceală!

Copiii răcesc mai repede decât adulţii. Aceasta se datorează pe de o parte ţesuturilor adipoase slab dezvoltate, iar pe de altă parte suprafeţei de epidermă prea mare. În plus, copiii mici nu sunt capabili să-şi aprecieze corect reacţiile corpului, nu vor să iasă din apa rece nici atunci când au buzele învineţite de frig. 

Important

 În momentul când observăm că micuţului îi este frig, îl vom duce imediat sub duşul cald. Nu este obligatoriu bazinul pentru cufundare.

Ce le poate oferi copiilor sauna?

În copilărie, sistemul imunitar nu este dezvoltat complet. Trebuie să se mai întărească, dar tocmai stimulii termici extremi, care sunt prezenţi în saună, ajută la fortificarea sistemului imunitar. Copilul dobândeşte o protecţie eficientă împotriva alergiilor, din ce în ce mai frecvente, care sunt provocate de substanţele nocive. Aici amintim bronşita cronică şi pseudocrupul. Relaxarea provocată de supraîncălzire este benefică pentru copiii care au tulburări de somn şi stres la şcoală.

Important

Nu este permis accesul copiilor la uleiurile aromate! 

Când mergem cu copiii la saună, trebuie să fim atenţi să nu lăsăm uleiurile volatile la îndemâna lor. Ajung câteva picături pentru a provoca convulsia periculoasă a epiglotei. În cazuri extreme, se poate ajunge la încetarea respiraţiei. Sunt deosebit de periculoase uleiurile cu conţinut de mentol, cum sunt camforul, eucaliptul şi menta. Copiii alergici nu au voie să inhaleze nici aburii care conţin uleiuri aromate, în urma udării pietrelor încinse.

Sauna în timpul sarcinii

Sarcina nu este o boală, deci nu există motive de a ocoli sauna. Dimpotrivă: corpul lucrează pentru două persoane şi are nevoie de odihna pe care o poate oferi sauna. 
Practicarea saunei uşurează naşterea
Practicarea saunei în mod sistematic determină relaxarea muşchilor bazinului. Muşchii care vor fi solicitaţi la naştere devin moi şi flexibili. Naşterea va deveni mai uşoară pentru mamă şi pentru copil: se scurtează travaliul, durerile devin mai suportabile. Pe lângă condiţiile igienice, acesta a fost motivul pentru care femeile nordice năşteau în saună; bineînţeles, nu la 100° C!

Dispare edemul

Pe parcursul sarcinii, conţinutul de lichid din sânge şi ţesuturi creşte cu aproximativ opt litri. Numai volumul sângelui devine mai mare cu 40%! În vasele sangvine curg acum mai mult de opt litri de sânge, în loc de şase. Din această cauză în ţesuturi se formează depozite de apă, numite edeme. Transpirând în saună, edemul se degradează. Pe lângă aceasta, sunt eliberate substanţele reziduale din corp, fapt benefic atât pentru metabolismul copilului cât şi al mamei.

Sauna de relaxare pentru cei vârstnici

Dacă este vorba de o naştere prematură sau gemelară, sauna va fi evitată (în cazul în care există dubii se va consulta medicul). În ultimele două luni se va renunţa la bazinul pentru cufundare. Cele predispuse la hipertensiune arterială în timpul sarcinii îl vor elimina de tot. În urma unei pierderi masive de sânge sau în cazul anemiei este permisă reluarea saunei, însă numai cu acordul medicului sau moaşei. Când dorim să părăsim sauna, ne ridicăm încet şi mai rămânem câteva minute pe banca de jos. În timpul răcoririi nu vom rămâne prea mult timp stând într-un loc, pentru că sângele coboară în picioare şi este posibilă întunecarea vederii.
Sauna este benefică pentru piele…
Pielea ridată şi uscată reprezintă semne evidente de bătrâneţe, dar se pot ameliora. Trebuie să bem multe lichide, cel puţin doi litri pe zi, chiar dacă vezica urinară nu mai funcţionaeză ca înainte. Sauna este benefică pentru piele; ea revigorează gestionarea hormonilor, împrospătează pielea şi are efect benefic asupra psihicului.
...şi pentru inimă
Să profităm de capacitatea corpului de a fi apt pentru o solicitare mai mare. Se va fortifica! Prin stimulii termici ai fazelor reci şi calde se îmbunătăţeşte sistemul vascular şi scade tensiunea arterială esenţială la nivelul inimii. Aceste avantaje sunt utilizate de multă vreme la clinicile de reabilitare cardiacă, după un infarct sau o operaţie de bypass. Se va cere acordul medicului curantpentru practicarea saunei de două ori pe săptămână.
În saună nu există limită de vârstă

Saună uşoară pentru persoanele supraponderale

Stratul de grăsime este ca un termoizolator. Din această cauză persoanele supraponderale trebuie să rămână mai mult timp în saună decât cele cu greutatea corporală normală şi au nevoie de mai mult timp pentru etapa de răcire. Sauna nu este potrivită pentru a scăpa de surplusul mare de greutate. Cu toate că prin organism este eliminată somatotropina - un hormon care dizolvă celulele adipoase – efectul este minim. Totuşi, să profităm de ocazia oferită de saună de a urma programul de detoxifiere a organismului cu frunze şi ceaiuri medicinale 

Important

Atenţie la cufundările în bazin! 

Pentru persoanele cu hipertensiunea arterială reglată cu medicamente se recomandă din precauţie evitarea cufundării în bazinul cu apă rece ca gheaţa 

Din cauza tensiunii arteriale ridicate brusc, vasele sangvine rigide se pot sparge. În acest caz nu mai ajută nici inhibitorul beta.

Sauna – da sau nu?

Afecţiuni ce permit practicarea saunei: Afecţiuni ce nu permit practicarea saunei: Afecţiuni ce necesită sfatul medicului:
hipertensiune arterială reglabilă inflamaţii acute (ale vaselor sangvine şi organelor) criză hipertensivă
reumatism inghinal boli febrile tulburări circulatorii cerebrale
artroză şi uzura coloanei vertebrale (dacă nu sunt acute) hipertensiune arterială secundară în cazul bolilor cardiace sau ale glandelor renale varice foarte proeminente
varice moderate neinflamate epilepsie şi alte crize convulsive cancer (în stadiul postoperatoriu, cu stare generală bună)
astm bronşic croniccell angina pectoris, boli cardiovasculare boli ale glandei tiroide
hipotensiune arterială alergie termică accidente vasculare cerebrale în stadiu stabil
stări depresive leziuni mai mari sau nevindecate
după accidente sportive mici (pentru regenerare) gripă
probleme abdominale fără inflamaţii sau inflamaţii cronice dilatarea patologică a vaselor sangvine, mai ales pe faţă (cuperoză)
probleme legate de menopauză şi andropauză cancer în stadiu avansat şi tuberculoză deschisă
impotenţă

pentru tratarea complementară a afecţiunilor pielii şi căilor respiratorii

saună terapeutică în caz de cancer, reumatism sau reabilitare (sub îndrumarea medicului)

© Toate drepturile rezervate 2016 Ibek Srl.